There are no borders from space

03. apr 2011 - 11. feb 2015

Nesten alle astronauter har blitt beveget av jordens skjønnhet, sårbarhet og ensomhet i verdensrommet. Det finnes hundrevis av sitater som beskriver deres følelsesmessige reaksjoner ved synet av planeten vår, mange av dem overraskende poetiske med tanke på de flestes militære eller vitenskapelige bakgrunn.

Når astronautene ser jorden som en liten, blå klinkekule i verdensrommet er det én ting nesten alle påpeker: menneskeheten burde forenes på tvers av bakgrunn og tilhørighet, av den enkle anledning at det ikke finnes noe annet sted å dra. De bemerker at fra rommet har jorden ingen synlige grenser.

Jordkloden sett fra verdensrommet

There are no borders from space

Vår utstilling vil presentere en rekke utvalgte sitater fra astronauter som har hatt denne opplevelsen. Sitatene vil støttes opp av slående bilder tatt fra verdensrommet, som gradvis vil åpenbare vår planets mikroskopiske plass i universet. Historisk viktige bilder fra NASA vil bli presentert som fine kunstbilder, i tillegg til de to eneste bildene tatt av jorden fra det ytre rom, én av Voyager 1 og én av nyere dato av romsonden Cassini. Publikum vil også få erfare vår egen sols bagatellmessige størrelse i forhold til andre stjerner i universet, samt få et inntrykk av de enorme avstandene mellom dem ved, hjelp av metaforer og detaljerte tredimensjonale modeller av verdensrommet i krystallkuber.

Gjennom en kartinstallasjon på veggen, store puslespillputer på gulvet som former Pangea og et utsnitt av Melkeveien i taket tatt av Spitzerteleskopet, inviteres publikum til å reflektere både over landmassenes evige grenseforflytting og det uendelige verdensrommet der ute.

 

Bilde fra utstillingsrommet

Utstillingsrommet

Forrige artikkelHauglagt - vikingenes gravskikk på Gulli Neste artikkelKaupang