Vikingfestival 2013 – Slaget på Borre

6. – 7. juli 2013 holdt Midgard sin første Vikingfestival, i samarbeid med Borrefylkingen. Over to dager fylket rundt 3600 vikinger og nysgjerrige besøkende seg rundt den nyåpnede Gildehallen, som for første gang var tilgjengelig for publikum i helgen.

Temaet var 1200 års jubileet for «Slaget på Borre» fra 813, da det er nedtegnet i Frankiske annaler at to danske konger, Harald og Reginfred, dro til Vestfold for å slå ned et opprør.

Man vet ikke så mye mer enn det, så det var med stor spenning vi nå endelig skulle få vite hvordan slaget endte – klarte nordmennene å fri seg fra danskenes jerngrep?

Stormangrep

Danskene kommer!
Foto: Espen Winther

Slaget ble gjenskapt av 90 vikingkrigere fra hele Skandinavia, og ble satt opp begge dagene. Vår eksperimentelle arkeologi var en suksess, og det var med glede vi så nordmennene gå seirende fra slaget begge dagene!

Vi har dermed skrevet historie, og konkludert med at danskene ikke holdt mål i sin invasjon av Vestfold i 813.

seier

Vestfoldingene seiret
Foto: Espen Winther

I tillegg til krigere hadde dyktige håndverkere fra nær og fjern funnet veien til Borre, og kunne vise frem sine håndverkskunster til glede for publikum, og et vikingband turnerte også rundt på området. Mye flotte varer var å få kjøpt, i tillegg selvsagt til god vikingmat inne i Gildehallen.

Vi på Midgard gledet oss stort over å endelig kunne slippe publikum inn i hallen. Det så også ut til at de besøkende trivdes, der de nøt mat og drikke, ble vist rundt i bygget, og hørte på minikonserter med Arne Petter Ødelund, en av de få i Norge som behersker det eldgamle instrumentet bukkehorn, i tillegg til lur.

Det var også vikingaktiviteter for store og små på lekeplassen ved Midgard. Der kunne man også få kjøpt mer moderne mat, is, kaffe og brus, og nyte den vakre utsikten til Borreparken i det fine været.

Vi takker alle som var med på å gjøre festivalen til en suksess, både deltakere og publikum – håper å se dere igjen på neste festival!

 

Tusen takk også til Espen Winther for flotte bilder, og Reidar Helliesen for den fantastiske videoen!

Se flere av Espens bilder fra festivalen

Tønsbergs blad om festivalen

Forrige artikkelGildehallen på Borre Neste artikkelEventyrspill på Midgard